שאלות ותשובות על חרקים למאכל
כמו כל תחום חדש עבורנו – מכוניות אוטונומיות, מטבעות דיגיטליים ואפילו הסמארטפונים לפני בסך הכל קצת יותר מעשור – גם אכילת חרקים מעוררת שאלות רבות. לפניכם כמה מהשאלות הנפוצות וגם כמובן תשובות עליהן. יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים לכתוב לנו, ונתייחס אליהן.
תוכן עניינים
איך אפשר לדעת שחרקים הם מאכל בטוח?
לפי חוות דעת של ה-EFSA משנת 2015, החלפת חלבון מהחי שמקורו בתרנגולות, פרות, דגים וכו' בחלבון מהחי שמקורו בחרקים לא מייצרת סיכון. ה-EFSA היא רשות בטיחות המזון האירופית (European Food Safety Authority), והחלטות והמלצות רבות של שירות המזון הארצי במשרד הבריאות מסתמכות על הפרסומים שלה.
חוות הדעת של ה-EFSA מדגישה את חשיבות ההזנה של החרקים במוצרים מאושרים לשימוש באיחוד האירופי. כמו כן חובה להקפיד על תנאי ייצור נאותים בהתאם למסמך מפורט שנקראIPIFF Guide of Good Hygiene Practices (ה-IPIFF – ראשי תיבות של International Platform of Insects for Food & Feed – הוא ארגון הגג של האיחוד האירופי בתחום השימוש בחרקים כמזון). נכון לעכשיו נבדקו ע"י מדעני ה-EFSA רק חלק מזני החרקים שיכולים להפוך למאכלים, וסביר להניח שהרשימה תמשיך להתרחב.
שימו לב: אנשים אלרגיים לסרטנים ולאקריות (פרוקי רגליים שהמוכרת בהם היא קרדית האבק) עלולים לפתח תגובה אלרגית גם אחרי אכילת חרקים.
אילו ערכים תזונתיים מספקת אכילת חרקים?
בחרקים יש כמויות גדולות של חלבונים, ובנוסף הם יכולים לספק לאדם חומצות אמינו חיוניות, סיבים תזונתיים, מינרלים שונים ובהם ברזל, מגנזיום ואבץ, ויטמינים ובפרט כאלה מקבוצת B, וכן חומצות שומן בריאות (בניגוד לחומצות השומן הרוויות והמזיקות שנמצאות בחלק מהמזונות הקיימים מהחי). אכילת חרקים תורמת גם לשגשוג אוכלוסיית החיידקים המועילים במעיים (חיידקים פרוביוטיים).
איך בעצם אפשר לאכול חרקים?
כמו כל מזון אחר – אפשר לצלות חרקים, לטגן, לייבש, להרתיח או לעשן. יש גם מוצרי חרקים למאכל שמגיעים בצורת אבקת חלבון או קמח ואפשר פשוט להוסיף אותם לשייקים, לפסטה, לעוגיות וכו'. עוד אופציה שהופכת לפופולרית יותר ויותר היא חטיפי חלבון שכוללים חלבון מחרקים.
כמה חרקים מומלץ לצרוך?
התשובה משתנה מאדם לאדם, בהתאם לצרכים התזונתיים שלו ולתפריט הקיים. ההמלצה המקובלת היא על כ-0.8 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף אצל אנשים שרמת הפעילות הגופנית שלהם מתונה. במקרה כזה, 100 גרם חרקים מספקים את רוב התצרוכת היומית הנחוצה. עבור ספורטאים ומתאמנים, שזקוקים לכמויות גדולות יותר של חלבון, מוצרים כגון חטיפי אנרגיה מועשרים בחלבון חרקים עשויים להוות פתרון מתאים. גם אם ישנו מחסור בגוף במינרל מסוים, אכילת חרקים עשויה למלא את החסר.
האם חרקים יחליפו לגמרי את הפרות, התרנגולות ושאר בעלי החיים שמשמשים כיום למאכל?
קשה עד בלתי אפשרי לדעת בוודאות. ה-IPIFF מעריך שחרקים יהפכו לחלק בלתי נפרד מהתזונה של המין האנושי, כולל בעולם המערבי, אבל לא יחליפו לגמרי את המקורות המסורתיים של הבשר. בהקשר זה חשוב שוב להזכיר שלתעשיות המזון מהחי הקיימות כיום טביעת רגל סביבתית משמעותית מאוד, ומאחר שהמשאבים של כדור הארץ מוגבלים, רוב המומחים מעריכים שאי אפשר יהיה להאכיל את כל אוכלוסיית העולם בלי שינויים דרמטיים.
למה כדאי לשלב כבר עכשיו חרקים בתזונה?
חרקים הם כאמור מקור טוב לחלבונים וערכים תזונתיים נוספים. כשמוסיפים לכך את טביעת הרגל האקולוגית הנמוכה של גידול חרקים למאכל, בהשוואה לגידול בעלי חיים אחרים למאכל, ואת המודעות ההולכת וגדלה לחשיבות השמירה על כדור הארץ – המסקנה המתבקשת היא שאכילת חרקים היא העתיד, ורצוי שתהיה גם ההווה.