חברות חרקים למאכל

רוב החברות החדשות שמוקמות מייצרות מוצרים שכבר קיימים בשוק – אבל יש גם חברות שמפתחות ומציעות מענה חדש לגמרי לצורך משמעותי, ובמידה רבה משנות את העולם. חברות לייצור חרקים למאכל שייכות כמובן לקטגוריה השנייה, למרות שכבר עכשיו יש בערך 2 מיליארד בני אדם, בעיקר באפריקה ובדרום מזרח אסיה, שהתזונה שלהם כוללת צרצרים, חגבים, תולעים שונות ועוד.
אז למה חברות חרקים למאכל משנות את העולם, לטובה? כי בקרוב יהיו כאן 10 מיליארד בני אדם, כלומר 10 מיליארד פיות להאכיל. לכדור הארץ אין מספיק משאבים כדי לייצר חלבון מבעלי חיים כמו פרות, חזירים, תרנגולות וכו' לכל כך הרבה אנשים. שינוי עמוק ויסודי של תעשיות המזון הוא פשוט חובה, וזה מה שעושות החברות החדשניות בתחום: מפתחות שיטות לייצור המוני של חרקים למאכל.
כבר כיום השוק הזה הולך וגדל בקצב מסחרר, ובהתאם לא מפתיע לגלות שבעוד ועוד מדינות, עוד ועוד חברות נכנסות אליו. גם בישראל יש שתי חברות שכדאי להכיר, פליינג ספארק וחרגול פודטק.

חברות חרקים למאכל משנות את העולם
חברות חרקים למאכל משנות את העולם!

בארגנטינה, אוסטרליה, קנדה, יפן, צ'כיה, צרפת ועוד

לפי הערכות שונות, פועלות ברחבי העולם כמה מאות חברות שמפתחות ומייצרות מזון מבוסס חרקים. חלקן נמצאות בשלבי מחקר ופיתוח בלבד, לאחרות כבר יש מוצרים שנמכרים במקומות שונים ומן הסתם יש גם כאלה שייפלטו משוק, אבל במקביל יהיו עוד הרבה חברות חדשות שינסו לנגוס נתח משוק החרקים למאכל.
בין החברות הבולטות כיום: צ'פולינס (Chepulines) הארגנטינאית שמציעה חרקים כפי שהם, בעיקר כחטיף; Hoppa Foods האוסטרלית שמתמקדת בצרצרים ומפיקה מהם בין השאר פסטה עשירה בחלבון; Kriket הבלגית שמוכרת חטיף אנרגיה בריא ומזין מתערובת של אגוזים, דגנים, זרעים וצרצרים; Earth Proof הקנדית שמייצרת חטיפים ואבקת חלבון מחרקים; Sens Food הצ'כית שמפעילה חוות גידול גדולה בתאילנד ומפעלים לייצור מוצרי מזון מחרקים בפראג ובברלין; Hotlix האמריקאית שמציעה ממתקים מחרקים (למשל סוכריה על מקל ובתוכה נמלים); Bug Foundation הגרמנית שמאפשרת לטעום בורגרים מתולעי באפלו טחונות; jiminis הצרפתית שנחשבת לאחת החברות הגדולות באירופה; ו-Enough Insects ההולנדית עם הסלוגן המנצח "משחקים עם אוכל, לא עם כדור הארץ".
עוד ברשימה: Rebel Food Tasmania, GrubsUp, Circle Harvest, Die Wurmfarm, Aldento, Entomo Farms, Yes Crickets, Costa Rica Come Insectos, Entis, CheWOW, My Bugbar, Live Longer – וכאמור גם שתי חברות ישראליות שמספקות גאווה כחול לבן ונחשבות למבטיחות במיוחד ולכן החלטנו להקדיש לכל אחת מהן פסקה שלמה.

חרגול פודטק – Hargol FoodTech

חרגול פודטק הוקמה ב-2015 ע"י דרור תמיר, חנן אביב ובן פרידמן תחת השם השנון סטייק צרצר. ב-2019 היא גייסה באמצעות מימון המונים 4 מיליון ש"ח, וב-2020 השלימה סבב גיוס הון נוסף של 3 מיליון דולר בהובלת גופים בינלאומיים נחשבים.
החברה הראשונה בעולם שהצליחה להפוך חגבים לחלבון בייצור תעשייתי. ה"סוד" הוא תנאי האקלים המדויקים במתקן של חרגול פודטק ברמת הגולן, הארכת זמני הרבייה של החרקים והגידול שמחולק לשלבים. החדשנות של החברה זיכתה אותה בשורה ארוכה של פרסים. ביניהם זכייה בתחרות הפודטק של כלכליסט ב-2018, ועוד קודם לכן ב-2016 בתחרות בינלאומית בשם Agro Innovation Lab שאותה אירחה RWA, חברת ענק אוסטרית.
החגבים מספקים לא "רק" כמויות גבוהות של חלבון אלא גם צבע אדמדם שמזוהה עם בשר וטעם "בשרי" ולכן הם מעולים כתוספת לקציצות מבעלי חיים אחרים.

לאתר החברה: Hargol FoodTech

פליינג ספארק – flyingspark

ההוכחה המשכנעת ביותר לפוטנציאל העצום של פליינג ספארק, שהמומחיות שלה היא ייצור מזון מזחלי זבובים, היא ההנפקה בבורסה בתחילת 2021. הביקוש של הציבור הרחב היה פי 14 (!) מההיצע, ובסך הכל הכניסה ההנפקה המוצלחת לקופת החברה 25 מיליון ש"ח – כך שהשווי העדכני של פליינג ספארק (Flying Spark) הוא 90 מיליון ש"ח.
ענקית המזון שטראוס כבר השקיעה בחברה ומחזיקה 24% מהמניות שלה, ובנוסף משתפת פליינג ספארק פעולה עם Thai Union, אחת מהחברות היותר גדולות בעולם בתחום ייצור הטונה. ל-Flying Spark מחקר מו"פ באשדוד ואת הכסף שגייסה בבורסה היא תנצל לטובת הקמת מפעל ייצור בתאילנד.
החרק שבו מתמקדת החברה, שהוקמה ע"י ערן גרוניך שמשמש כיום כמנכ"ל, הוא כאמור זחלים של זבוב הפירות הים תיכוני. הזחלים עשירים בחלבונים, בסידן, בברזל, במגנזיום, בחומצת השומן המועילה אומגה 7 וגם בחומצות אמינו חיוניות. יתרון משמעותי נוסף של גידול זחלי זבובים למאכל הוא היעילות הגבוהה מאוד: הם גדלים בקצב מסחרר תוך מספר ימים – ולכן בשטח של מטר רבוע אחד בלבד ניתן לייצר את אותה כמות חלבון שמפיקה פרה, עם הרבה פחות מים וללא פליטה של גזי חממה.

 

לאתר החברה: flyingspark