קמח חרקים - אבקות חלבון מחרקים
פעם רובנו הכרנו רק את קמח החיטה. היום אנחנו משתמשים גם בקמח חומוס, קמח שיפון, קמח תירס, קמח כוסמין, קמח סויה, קמח שקדים, קמח טף, קמח אורז, קמח עדשים אדומות ויש עוד – ובקרוב נכיר קטגוריה אחרת לגמרי: קמח חרקים.
בהתחלה אולי נירתע, ומן הסתם יצוצו לא מעט בדיחות אודות הקמח שיופק מחגבים או מזחלי זבובים. מצד שני היתרונות המשמעותיים של הקמחים האלה, ובעיקר היכולת של המין האנושי להסתגל למציאות חדשה ולאמץ שינויים הכרחיים, יהפכו את הקמחים שמבוססים על חרקים לפופולריים יותר ויותר.
מה זה בעצם קמח חרקים ולמה כדאי להכיר אותו?
המראה של קמח חרקים אמנם דומה לזה של הקמחים המוכרים לנו, אבל השימוש שונה. למעשה, הגדרה מדויקת יותר של קטגוריית המוצרים החדשנית היא אבקת חלבון מחרקים – אבקה שאפשר, וכדאי, להוסיף למזונות שונים ובהם פיצות, פסטות, לחמים, פנקייקים, שייקים, סמודי בול ועוד.
למה? בגלל שבחרקים יש המון חלבון. בהתאם הוספת אבקה מחגבים או צרצרים משדרגת במידה ניכרת את הערכים התזונתיים של המאכל או המשקה. הטעם עצמו לא מושפע מהתוספת, בתנאי כמובן שמקפידים על מינונים מדויקים ועל מוצרים איכותיים, כך שאנחנו מרוויחים בריאות בלי שנצטרך לאתגר את בלוטות הטעם.
בנוסף גידול חרקים למאכל הוא קונספט יעיל מאוד, גם כלכלית וגם אקולוגית, שני שיקולים משמעותיים מאוד בימינו.
תוכן עיניינים
סוגים מומלצים של קמח מחרקים
קמח חרקים, או אבקת חלבון מחרקים, זו קטגוריה חדשה בארץ וגם במדינות המערב. הקטגוריה מתרחבת כל הזמן, ובעתיד הקרוב (ואפילו מאוד) צפויה קפיצת מדרגה של ממש מבחינת ההיצע. גם היום תוכלו למצוא לא מעט קמחים מחרקים, ובפרט לנסות את האפשרויות הבאות:

קמח חגבים
חגב הוא אחד החרקים האידיאליים להפקת קמח, בעיקר בגלל שהוא מכיל כמויות יפות מאוד של חלבון – כ-70% מהחגב. חוץ מחלבון, בחגבים יש גם יותר סידן, מגנזיום ואבץ, מינרלים חיוניים מאוד עבורנו, בהשוואה לסינטה שמיוצרת מבקר – מקור מאוד לא יעיל אנרגטית לכל אותם מרכיבים תזונתיים הכרחיים. עבור הקהל בארץ, יש עוד יתרון משמעותי: החגב כשר על-פי היהדות, ולכן אבקות חלבון מחגב יכולה לקבל כשרות.

קמח צרצרים
כשאנחנו חושבים על צרצרים, אוכל הוא לא האסוציאציה הראשונה. מצד שני, כשחושבים יותר לעומק, למה לאכול כנפיים של תרנגולת, צלע של טלה או סטייק מפרה כן נראה לנו טבעי וצרצרים לא?
בכל מקרה, צרצרים מכילים כ-60% חלבון, מעט מאוד שומן וסיבים תזונתיים שונים. לפי מחקר שפורסם ב-2018 מוצרי מאכל מצרצרים, ובהם כמובן אבקת חלבון, עשויים לשפר במידה משמעותית את תפקוד מערכת העיכול האנושית. הסיבה לכך היא שבקמח צרצרים יש ביפידובקטריום אנימליס, חיידק פרוביוטי שנמכר גם בפני עצמו, כתוסף מזון. חיידק ידידותי זה מחסל חיידקים מזיקים במעיים ובכך תורם לעיכול יעיל וקל.
דוגמאות לקמח צרצרים תוכלו למצוא כאן.

קמח תולעי משי
חייבים להודות: השילוב בין קמח לתולעים מייצר רתיעה אינסטינקטיבית. אם אנחנו פותחים אריזת קמח שלא נשמרה היטב ומוצאים בה תולעים, מן הסתם נזרוק אותה מיד – אבל לעומת זאת קמח שמיוצר מתולעים מלכתחילה הוא מוצר בעל ערכים תזונתיים גבוהים. עוד כדאי לדעת שגידול תולעי משי על-מנת להפוך אותן לקמח ידידותי הרבה הרבה יותר לסביבה בהשוואה לגידול בעלי חיים אחרים למאכל. עד עתה כל המחקרים לגבי בטיחות במזון אישרו שתולעי המשי הן מקור בטוח להכנת מוצרי מזון, ובפרט אבקות חלבון.

קמח תולעי קמח
תולעי קמח – שנקראות גם חיפושיות קמח – משמשות כבר עכשיו לייצור מזון לחיות מחמד ובעלי חיים באופן כללי. תולעי הקמח מכילות 55% חלבון, את כל חומצות האמינו החיוניות, חומצות שומן שהגוף שלנו זקוק להם וכמות יפה של ברזל – יותר מבסינטה למשל. לצורך גידול תולעי קמח משתמשים בכחמישית מהשטח הדרוש לגידול בקר (כדי להגיע לאותה כמות חלבון), ובהרבה הרבה פחות מים – ובהתאם קמח מתולעי קמח הוא מוצר מושלם.

אבקת חלבון מזחל זבוב הפירות
זבוב הפירות הים תיכוני (Fruit Fly Larvae) נחשב למין פולש (בישראל, במספר מדינות בארה"ב, בניו זילנד ועוד) ולחרק מזיק במיוחד לחקלאות. מצד שני הזחלים שלו הם נכס עבור המין האנושי.
למה? כי הם חיים בסך הכל 6 ימים (עד להפיכתם לזבובים). באותם 6 ימים, בתנאים מתאימים, נפח הגוף שלהם גדל פי 15 (!). הם צריכים כמויות אפסיות של מים וקליפות של פירות בלבד, לא פולטים גזי חממה ולא גורמים להרס יערות (תעשיות המזון מהחי הנוכחיות עושות זאת כדי לפנות שטחי גידול למזון של הפרות, החזירים וכו'). בנוסף לא נעשה שימוש בהורמונים, חומרי הדברה ואנטיביוטיקה, וגם בלי כל החומרים המזיקים האלה מקבלים חלבון איכותי, אומגה 3, אומגה 6, סידן, מגנזיום וברזל.
לאבקת חלבון מומלצת של הסטארט-אפ Flying Spark, לחצו כאן.

מוזמנים לגלות אבקות חלבון איכותיות – לפני כולם
גילוי נאות: המוצרים שמוצגים בעמוד זה נמכרים באפיליאציה, כלומר קנייה דרכנו מזכה אותנו בעמלה. השיקול הכלכלי מן הסתם תמיד קיים, אבל המחויבות האמיתית שלנו היא לשינוי – כל מבנה שרשרת המזון של המין האנושי חייב להשתנות, יותר ויותר חוקרים וגם אנשים בתעשיות המזון כבר מבינים את זה, ומבחינה זו אבקות חלבון מחרקים הם אחד ממנועי השינוי ההכרחי.
מוזמנים להתנסות בשימוש באחד הקמחים המומלצים. אחרי שתתנסו, מוזמנים גם לשתף אותנו בחוויה החדשה, במייל שלנו.