רשימת חרקים למאכל - 50 החרקים הפופולריים ביותר לאכילה
הנה כמה עובדות פשוטות: המין האנושי זקוק לחלבון. בכדור הארץ חיים מיליוני סוגים של חרקים. בחרקים רבים יש כמויות גדולות מאוד של חלבון ביחס לממדי הגוף ולמשאבים שהם צורכים. לעומת זאת, תעשיות המזון מהחי הקיימות אינן יעילות ואפילו פוגעות בכדור הארץ – ולכן בעתיד, כך לפי מומחים רבים, מוצרי חרקים יהיו חלק מהתפריט של רובנו. למעשה יכול להיות שבכלל לא נבין למה בעבר אכלנו פרה או דג ולא מאכלים שמבוססים על חגבים, חרגולים או נמלים.
לא רק בעתיד אלא גם בהווה: במדינות שונות כבר מנצלים את הערכים התזונתיים הגבוהים של החרקים. בערך 2 מיליארד בני אדם כוללים בתפריט שלהם חגבים, ניזונים מתולעים, מנשנשים צרצרים ואוכלים נמלים – וגם אתם יכולים ליהנות מכל היתרונות של אכילת חרקים (תחום שבאנגלית נקרא entomophagy).
אז איזה חרקים אפשר (וכדאי) לאכול? הנה ה-50 הפופולריים ביותר:
1. חגבים
כשמדברים על אכילת חרקים בישראל חגבים הם האופציה הראשונה שעולה – בעיקר בגלל סוגיית הכשרות. בפרק י"א בספר ויקרא, שמפרט את דיני הכשרות, מופיע הפסוק "תֹּאכֵלוּ אֶת הָאַרְבֶּה לְמִינוֹ… וְאֶת הַחַרְגֹּל לְמִינֵהוּ, וְאֶת הֶחָגָב לְמִינֵהוּ". כמו כן יש תנאים מסוימים שחייבים להתקיים: 6 רגליים מתוכם 2 המשמשות לניתור ו- 4 כנפיים שמכסות את רוב הגוף.
צורת ההכנה הנפוצה היא קלייה או צלייה, והזן הספציפי של חגבים שהוא הפופולרי ביותר הוא ספנריום (Sphenarium, שבמקסיקו נקרא צ'פולינס – Chapulines).
2. צרצרים
סוגים שונים של צרצרים נאכלים במדינות רבות ברחבי העולם, במגוון צורות הכנה – מבושלים, מטוגנים, קלויים או מוקפצים. דרך נוספת ליהנות מכמות החלבון הגדולה שיש בצרצרים היא לטחון אותם ולהוסיף את הקמח או את אבקת החלבון למאכלים ומשקאות.
3. חיפושית הקמח – mealworm
מומחים בתחום האנטומופגיה (entomophagy) מעריכים שהזחלים של תולעי הקמח, שנקראים גם תולעי קמח, הם אחד החרקים הראשונים שבני אדם התחילו לאכול. התולעים הן למעשה זחלים של חיפושית מסוג Tenebrio, והן קלות מאוד לגידול – יתרון משמעותי כשהמטרה היא מקסימום תועלת במינימום עלות. הטעם של תולעי קמח מזכיר אגוזים קלויים
4. עקרבים
אחד החרקים המרתיעים ביותר ברשימה של חרקים למאכל, אבל מי שטעם מספר על טעם דומה לשרימפס. בביג'ינג הם נמכרים בשווקים על שיפודים, וגם במדינות אחרות במזרח הרחוק נהוג לאכול עקרבים..
5. נמלים
נמלים הן אחת הדוגמאות הנפוצות של אכילת חרקים ברחבי העולם, בעיקר בגלל שמדובר בחרק שנמצא כמעט בכל מקום. בין סוגי הנמלים שנחשבים לטעימים במיוחד: Camponotus Inflatus באוסטרליה, Oecophylla Longinoda בקונגו, Oecophylla Smaragdina בתאילנד, הודו וסין, ו- Atta בברזיל ובקולומביה.
6. חרגולים
משפחה מסדרת החגבאים ששמה המדעי הוא Tettigoniidae. גם אכילת חרגולים היא הרגל שכיח בעולם, ולפי עדות של חוקר בתחום ה- entomophagy הטעם שלהם הוא איפושהו באמצע בין שרימפס, עוף וקרוטונים.
7. ארבה
חרק שמזוהה בעיקר עם זלילה חסרת מעצורים של יבולים חקלאיים, אבל גם הוא בעצמו מהווה מאכל – ואפילו כזה שעשוי להיות כשר על-פי הפסוק הנ"ל מספר ויקרא. הטעם של הארבה משלב זרעי חמניות ושרימפס.
8. תולעי במבוק
תולעים לבנות בעלות ראש חום, שניזונות כפי שאפשר להבין מהשם שלהן מבמבוק. נאכלות במזרח הרחוק כחטיף וגם בתור תוספת לסלט כדי ליהנות מעוד חלבון.
9. תולעת אגבה – Agave Worm
תולעת אגבה – שאפשר למצוא אותה גם בתוך בקבוקי טקילה – היא למעשה חיפושית שניזונה מצמח האגבה. גם החיפושית הזו וגם זחלים של עש שחי על אותו צמח קוצני הם מאכלים פופולריים מאוד במקסיקו, בעיקר מטוגנים.
10. תולעי אדמה
התולעים המוכרות, שנקראות גם שלשולים, מתאפיינות בערכים תזונתיים גבוהים מאוד. בדרך כלל מייבשים אותן כדי למצות את הערך התזונתי.
11. תולעי משי
תולעים שהן בעיקר תוצרי לוואי של תעשיית המשי. ההגשה המומלצת היא של גלמים ברוטב צ'ילי ושום.
12. מרבה רגליים
לא חרק מעורר תיאבון במיוחד, אבל אחרי שצולים אותם מרבי רגליים נראים כמו ספגטי פריך וזה בערך גם הטעם שלהם.
13. ציקדות
ציקדות נאכלות בארה"ב, בעיקר כקינוח אחרי שמכינים אותן עם חמאה. גם במזרח הרחוק נהוג לאכול ציקדות.
14. טרנטולות
העכבישים הגדולים נחשבים למעדן בדרום מזרח אסיה. בקמבודיה טרנטולות הן מקור חלבון חשוב מאוד. הטעם? דומה לזה של סרטנים.
15. עכבישים ציידים
עוד סוג של עכבישים גדולים, שנקראים גם מברישנים (השם המדעי הוא Sparassidae). הגודל שלהם – עד 30 ס"מ – הופך אותם למזון נפוץ בוונצואלה ובאינדונזיה.
16. ג'וקים
אכילת חרקים היא כאמור תופעה נפוצה ברחבי העולם. מצד שני, מן הסתם יש גם לא מעט בני אדם שהמחשבה על אכילת ג'וקים מצמררת אותם… מצד שלישי, כשמגדלים אותם בסביבה מבוקרת ונקייה, התוצאה היא מזון איכותי ובריא.
17. זבובים
אחד האתגרים העיקריים של ה- entomophagy (אכילת חרקים) הוא לשנות תפישות קולינריות שהתקבעו לאורך ההיסטוריה של המין האנושי. זבוב הבית הנפוץ (Musca) עשיר למשל בחומצות שומן כמו דגים – אז למה בעצם לאכול דגים ולא זבובים?
18. יתושים
במזרח אפריקה היתושים הם לא מטרד אלא מאכל. במקסיקו מגישים ביצי יתושות בטורטייה עם ליים.
19. עש הבית – Bagworm
הזחלים נאכלים גם במקסיקו וגם באפריקה המשוונית, והגלמים – שנקראים fangalabola – מהווים מעדן של ממש במדגסקר.
20. עש הקיסר
את הזחלים של עש הקיסר ממשפחה בשם Saturniidae אפשר למצוא בשווקים רבים באפריקה וגם במקסיקו הם מאכל מקובל.
21. זחלים של עש הקיסר – Gonimbrasia Belina
סוג נוסף של זחל של עש קיסר שנהוג לאכול. החרק שנקרא גם Mopane Worms הוא אחד המוצרים המזוהים ביותר עם אכילת חרקים בדרום אפריקה
22. שחיניתיים (Dytiscidae)
סוג של חיפושית שחיה באגמים ובריכות. האכילה שלה היא יותר חלק ממסורת תרבותית בסין ולאו דווקא כתוצאה מצורך תזונתי.
23. יקרוניתיים
סוג של חיפושיות שהשם המדעי שלו הוא Cerambycidae. המאפיין הבולט ביותר שלהן הוא מחושים ארוכים מאוד, יותר מהגוף, ועוד מאפיין הוא התפוצה הרחבה – כך שהן נאכלות ביבשות רבות כולל אוקיאניה.
24. חיפושיות חג מולד
בתקופת חג המולד זימבבואה מתמלאת בחיפושיות – ועבור התושבים מדובר במתנה מופלאה לחג. ההכנה כוללת בישול ואז טיגון.
25. חיפושיות תכשיטים (ברקניתיים)
קבוצה גדולה מאוד של חיפושיות בעלות צבעים בוהקים ויפים (לפעמים צלחת חרקים יכולה להיות אסתטית…). באפריקה ובאסיה אוכלים גם את הזחלים וגם את הבוגרים ממשפחה זו.
26. חיפושיות יוני (Phyllophaga)
חיפושיות שצצות בתחילת הקיץ. העמים הילידים בארה"ב נהגו לצלות אותן על גחלים.
27. חדקונית קקטוס – Metamasius
חיפושית אשר שייכת לאותה משפחת כמו תולעת האגבה. גם החיפושיות הבוגרות וגם הזחלים נאכלים במקסיקו, אקוודור ו-ונצואלה. אגב, חרק זה אוכל את הקקטוס ולכן הוא נחשב למזיק.
28. חדקונית הדקל
חיפושית שבארץ פוגעת באופן קשה בעצי דקל, ובמדינות אחרות מהווה מאכל עם טעם דמוי בייקון. בפרט יש מנה מלזית מפורסמת שנקראת Sago Delight.
29. קרנפית ספרדית
עוד סוג של חיפושית למאכל. ליתר דיוק נאכלים הזחלים שלהם, במדינות עניות רבות.
30. גדיתים (Cicindelinae)
חיפושיות טורפות שרצות מהר מאוד, ולכן נקראות גם Tiger Beetles. המקסיקנים צדים אותן וזוללים בהנאה.
31. חרקי מים
סינים, יפנים, קונגולזים ומקסיקנים נהנים לאכול את החרק שמכונה גם "נושך בהונות". בתאילנד אוהבים במיוחד את הנקבות ההרות ומלאות הביצים.
32. תולעי קרניים
תולעת קרן הטבק היא גלגול חיים צעיר של עש הטבק, ויש גם תולעת קרן עגבניות. שני הזנים מזיקים לצמחים, אבל מספקים למי שאוכל אותם חוויה מעניינת (את תולעת קרן הטבק צריך להרעיב לפני שאוכלים משום שהיא עלולה להפריש ניקוטין).
33. שפיריות
שפיריות (וגם שפריריות, חרק אחר מאותה משפחה) הן מאכל נפוץ באסיה, דרום אמריקה ואפריקה.
34. בריומאים (Ephemeroptera)
חרק דומה לשפירית שחי (כבוגר) ימים בודדים ולפעמים גם רק חצי שעה. תוך כדי מעופי הזדווגות, הנחילים שלהם נאספים – ונאכלים (בקניה ומלאווי וגם ביפן ובסין).
35. מקלונאים
חרק דקיק עם טעם של עץ.
36. תריסיתיים
חרק ממשפחת הפשפשאים שלפעמים שורד גם בבישול ולכן במקרים רבים נאכל נא.
37. חיפושית הקמח הענקית
השם המדעי הוא Zophobas, והטעם דומה לזה של הזחלים של חיפושיות הקמח הרגילות.
38. זחל אוסטרלי Endoxyla Leucomochla
מעדן אבורג'יני.
39. תולעי שעווה
זחלים של עש השעווה ששמו המדעי הוא Pyralidae. הטעם שלהם הוא שילוב של צנוברים ופטריות, שילוב שבהחלט נשמע מסקרן.
40. עכביש Golden Orb
יש 75 סוגים של עכבישים ממשפחת הנפיליים שחיים באזורים טרופיים בחצי הכדור הדרומי. כשמטגנים אותם מתקבל טעם דומה לחמאת בוטנים.
41. דבורים
בדרך כלל נאכלים הזחלים של הדבורים, ובסין גם משתמשים ביצרניות הדבש לטובת הפקת תרופות מסורתיות.
42. צרעות Hornets
צרעה בוגרת יכולה להיות חרק די מלחיץ, אבל את הזחלים והגלמים אפשר לאכול בשקט – וכך עושים למשל היפנים והסינים.
43. צרעות Wasps
צרעות מקבוצת הדבוראים השנציים שנהוג לאכול בתאילנד, סין, אינדונזיה, מיאנמר וגם באוסטרליה. מתכון לדוגמה: לבשל היטב זחלי צרעות עם סוכר ועם רוטב סויה ולהגיש עם אורז מבושל.
44. כנימות קוכיניאל – Cochineal
כנימות שחיות ביבשת אמריקה על קקטוסים. כשטוחנים אותן ומרתיחים ביחד עם חומרים נוספים, מתקבל צבע מאכל אדום – שאותו מוסיפים לריבות, עוגות, רטבים ועוד.
45. כנימות Aphididae
כנימות מסוג Aphididae ניזונות מצמחים שונים ומשאירות עליהם מעין צוף או טל דבש – במקסיקו וגם במקומות מסוימים במזרח התיכון יש מי שמלקט אותו ומשתמש בו.
46. איליתיים – Lucanidae
סוג של חיפושיות שבו לזכר יש צבתות גדולות. את האיליתיים אוכלים במדגסקר, מלזיה, הודו, יפן, פפואה ניו גינאה, אקוודור ומקסיקו.
47. עקרבניים – Nepidae
הם דומים לעקרבים אבל למעשה מדובר בפשפשי מים טורפים – וגם נטרפים, בלאוס, אינדונזיה, מדגסקר, תאילנד, קונגו ויפן.
48. חותרניים – Corixidae
סוג נוסף של פשפשי מים. אכילת חרקים אלה מקובלת במקסיקו.
49. טחבית מצויה
למען האמת הטחבית המצויה, שמוכרת גם בכינוי אורי כדורי, היא לא חרק אלא שייכת למשפחת הסרטנים. כמוהם, גם הטחבית מאדימה כשמבשלים אותה והטעם דומה לשרימפס.
50. טרמיטים
בעולם המערבי טרמיטים אוכלים עצים ובתים. באסיה ואפריקה בני אדם אוכלים טרמיטים ומקבלים כמות יפה של חלבון ושל חומצות אמינו חיוניות. הלכידה שלהם מתבצעת כשהם יוצאים למעוף הכלולות.